OCI

El 70% dels bars i restaurants van apujar preus l’any passat i més de la meitat guanyen clients

Les dades confirmen la tendència positiva que va tenir el sector de la restauració el 2023, impulsat pel creixement del 18,4% del turisme

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

El 71,6% dels establiments que serveixen menjars a Espanya van apujar els preus de les consumicions l’any passat, i més de la meitat d’aquests locals ,des de bars i cafeteries que només donen desdejunis fins als restaurants més multipremiats, van guanyar en ocupació, és a dir, van augmentar la clientela. Les dades, confirmen la tendència positiva que va tenir el sector de la restauració l’any passat, impulsat en bona part pel turisme, que va créixer un 18,4% respecte a l’exercici anterior. La causa que explica aquesta pujada és la inflació, que en el cas dels hotels, els restaurants i les cafeteries ,el denominat canal Horeca, es va situar 2,4 punts per sobre de la taxa general. “L’import del tiquet mitjà, és a dir la mitjana ponderada de l’import que paguen els comensals cada vegada que realitzen una consumició, va pujar un 9,77% al llarg de tot l’any. Ho va fer amb més força a l’inici de l’any, durant el primer semestre amb augments de fins al 12%, però es va moderar a la part final del 2023”, explica Xavier Mallol, conseller delegat de Delectatech, una empresa que va desenvolupar una eina d’intel·ligència artificial, que aplica sobre les dades obtingudes de més de 250.000 establiments de tota Espanya.

Amb tot, va precisa Mallol, “no s’ha detectat que els establiments apliquessin les pujades de preus al mateix ritme que pujava l’ dels aliments o de l’energia. Els augments s’han anat realitzant amb una certa demora, i això es veu clar, per exemple, amb els quals es treballen sobretot amb productes com el porcí o el peix”. El tiquet mitjà ha pujat una mica més en els sopars que en els esmorzars de migdia, sobretot perquè les fórmules del menú del dia els han contingut. “No és aventurat preveure que aviat comencin a veure’s, cada vegada més, menús de nit en els restaurants”, pronostica Mallol.