DESCONNEXIÓ LOCAL

El Mirall ofereix els llibres ‘D’Orfeu a Monteverdi’ (Fragmenta) i ‘Sonia, testimonio de amor’ (CPL)

Hi intervenen Josep Maria Gregori i Josep Maria Tarragona, autors respectius d’aquests treballs, un sobre música i fe i l’altre sobre la vida d’una noia que va morir jove

El Mirall
00:00

Redacción COPE Cataluña

Barcelona - Publicado el

5 min lectura

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 11 d’octubre dels llibres ‘D’Orfeu a Monteverdi: assaigs sobre música, inspiració, mite i sacralitat’ (Fragmenta) i ‘Sonia, testimonio de amor (1970-1987)’ (Centre de Pastoral Litúrgica). Ha estat en una taula de testimonis amb la participació del musicòleg Josep Maria Gregori i l’enginyer industrial i historiador Josep Maria Tarragona, respectius autors d’aquests treballs. Gregori ha explicat que “el títol té un component més poètic que històric, perquè Orfeu és el gran cantor, fill d’una Musa i un heroi, un mite recurrent que ha persistit després dels grans relats de Virgili i Ovidi i sonoritzat pels autors, un referent ineludible perquè és el músic que ens obre les portes a l’obra barroca”. En aquesta línia, ha esmentat “l’Orfeó de Monteverdi, una obra mestra que de fet és litúrgica”.

Gregori ha comentat que ‘D’Orfeu a Monteverdi’ “és un llibre per reflexionar sobre qüestions clau, entre elles el tema de la inspiració, amb la consciència de l’artista com a compositor i intèrpret que es fa vehicle transmissor d’aquesta inspiració”. També ha dit que “la força pot desvetllar i mobilitzar quelcom molt profund, la ‘psikhé’ per als grecs i l’ànima per als cristians, tot com un pont entre el món increat i la reunió d’allò visible amb allò invisible”. El musicòleg ha afegit que el volum recull “reflexions sobre la música com un art que no només és per fruir i per comunicar uns valors, sinó que pot ser portadora d’un valor ontològic que connecta amb aquesta ànima universal, l’Esperit Sant per a un cristià, i que aporta, en definitiva, un valor teològic”. Josep Maria Gregori ha destacat que ha begut “de molts i grans autors, entre ells Emmanuel Dogbo, que ha llegit la música amb gran misticisme, i Annicke de Souzenelle, cristiana ortodoxa”.

El cantant i autor del llibre ‘D’Orfeu a Monteverdi’ ha explicat que reivindica amb aquest treball “la connexió entre textos de grans homes que conreen el diàleg interreligiós, amb gran afinitat entre els objectius”. Igualment ha dit que “el sagrat és un concepte explicat pel llenguatge del símbols, que actuen com a ponts de reunió entre el món dels arquetips i el nostre món exterior, perquè fa que es produeixi aquesta relació”. Finalment Gregori ha recomanat “que es pugui visualitzar i escoltar l’òpera Orfeu, amb Jordi Savall i l’Òpera del Liceu en una versió del 2002, mentre es llegeix l’últim capítol”.

Una noia que es troba amb Déu i mor com una santa

A la segona part del col·loqui, Josep Maria Tarragona ha definit el seu llibre com “una història d’amor, ja que la Sonia viu un encontre amb Jesús fins al punt que diu que vol anar al cel perquè això és la voluntat de Déu”. La mort tan ràpida de la noia, segons l’autor, “forma part del misteri de l’amor i de la mort, perquè la vida dura el temps que Déu vol”. L’enginyer ha dit que la Sònia “era una adolescent de Gràcia, procedent d’una família immigrant sense pare, que havia desaparegut, i es mostrava normal com una estudiant més de les Vedrunes”. Ha revelat que “un moment important de la seva vida va ser l’aprovació de les Matemàtiques amb un 6,1, la nota necessària per passar de cicle acadèmic”. També ha explicat que “un capellà li imposa les mans en un moment en què sent una força, una cremor immensa per l’efusió de l’Esperit Sant, el Diumenge de Resurrecció de 1986”.

Tarragona ha afegit que “durant l’any següent, després d’aquella descoberta de Crist a la capella del Santíssim dels Josepets de Gràcia, ella diu que vol consagrar la seva virginitat al Senyor fins al punt que busca com viure aquesta vida esponsalícia amb Jesús, que finalment vol que visqui en un convent de clausura a Alacant”. Després la Sònia, segons ha apuntat l’autor del llibre, “rep la negativa de la mare perquè no tenia l’edat i, passat un any, ja aconsegueix l'autorització però, en un viatge d’acció de gràcies a Saragossa, la noia mor a l’hospital de Lleida després d’un accident de trànsit”. Josep Maria Tarragona ha reconegut que certament el fet és una tragèdia, però ha aclarit que “l’amor que marca aquesta història hi està molt per sobre”. L'enginyer industrial, autor també d’una biografia d’Antoni Gaudí, ha explicat que “una noia petita pot ser santa”, fet que és com la tesi de fons del llibre ‘Sonia, testimonio de amor’.

Reflexió i actualitat

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre el nomenament del dominic Xabier Gómez com a nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat, amb l'anunci i les primeres impressions del frare dimarts passat, 8 d'octubre. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Amor inexplicable', amb la qual el grup Worship.cat ens ambienta el missatge, dedicat a l'amor a Déu per sobre de les riqueses, recollit a la Paraula de Déu d'aquest diumenge XXVIII durant l'any: https://www.youtube.com/watch?v=qtqRdtYzb94

Igualment hem compartit uns apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: el 35è aniversari de la Fundació Joan Maragall amb l'anunci d'un acte per al gener, la participació de Catalonia Sacra en les Jornades Europees de Patrimoni aquest cap de setmana, el trasllat de la Germandat del Rocío de Barcelona dissabte 5 d'octubre de la parròquia de Sant Jaume a la de Betlem, la celebració dels 175 anys dels claretians amb una jornada dissabte 5 d'octubre al temple Sant Antoni Maria Claret de Vic i una vetlla ecumènica diocesana de Barcelona divendres 11 d'octubre (19.00h) a l'església de Sant Pau del Camp en comunió amb la de Roma convocada pel Papa. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).

Temas relacionados

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

18:00H | 11 OCT 2024 | BOLETÍN