EL MIRALL

El Mirall ambienta la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians amb el lema “Ho creus, això?”

Hi intervenen Àngels Arrabal, del Secretariat d’Ecumenisme de l’arxidiòcesi de Barcelona, Aurel Bunda, sacerdot de l’Església Ortodoxa romanesa, i Noemí Cortès, pastora evangèlica

El Mirall dona a conèixer Catholic Voices Barcelona i l’Associació per l’Altre Cor Cremat
00:00

Redacción COPE Cataluña

Barcelona - Publicado el

4 min lectura

Ignasi Miranda / Montse Roset

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 17 de gener sobre la Setmana de Pregària Universal per la Unitat dels Cristians, que es viu del 18 al 25 de gener amb el lema “Ho creus, això?” (Jn 11,26). Ha estat en una taula de testimonis amb la participació d’Àngels Arrabal, membre del Secretariat d’Ecumenisme de l’Arquebisbat de Barcelona, Aurel Bunda, rector de la parròquia ortodoxa de Sant Jordi del Patriarcat de Romania, i Noemí Cortès, pastora de l’Església Evangèlica de Gràcia i presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC). Àngels Arrabal ha explicat que l’octavari “ens recorda que els cristians volem ser un”, i ha elogiat “la imatge, la foto, amb l’abraçada entre representants de les diferents tradicions cristianes cada 18 de gener a la catedral de Barcelona”. Per la seva banda, Aurel Bunda ha destacat que “especialment aquest any la Setmana de la Unitat és el principi de tot l’any per la commemoració dels 1.700 del Concili de Nicea, signe d’unitat i motiu de tranquil·litat perquè ja fa molts segles es va treballar per la unitat”.

Noemí Cortés ha definit l’octavari com “un gran moment que ens permet situar l’evangeli de Crist” com un signe d’unitat. La pastora evangèlica ha recordat que “cal fer una celebració ecumènica perquè estar junts és una veritable festa”. Igualment ha comentat que “el moment més important és quan els cristians diversos es donen la pau sense mirar qui és l’altre”. Arrabal, a més, ha recordat que “a nivell personal, a banda de la feina dels teòlegs, és com es fa un ecumenisme que dura tot l’any”. El representant ortodox, en aquesta línia, ha definit la celebració de la catedral de Barcelona (18 de gener a les 20.00h presidida pel bisbe Javier Vilanova) com “la imatge de la unitat en un credo únic que ha projectat els cristians durant centenars d’anys”. Bunda ha assegurat que “és molt important buscar el camí de la unitat amb nosaltres, amb els qui venen i també amb els avantpassats”. Sobre els 1.700 anys del Concili de Nicea, ha apuntat que “el Credo de Nicea es projectarà aquest any de manera molt forta, motiu pel qual cal que tots els cristians s’abracin ara i (de manera retrospectiva) amb els bisbes i creients d’aquells temps”.

Fruits de les experiències d’unitat

Aurel Bunda anunciat per als dies 30 d’abril i 1 de maig “la santificació de la Parròquia de Sant Jordi dels ortodoxos romanesos a Barcelona, coincidint amb un any en què la Pasqua ortodoxa i la catòlica i evangèlica seran el mateix dia, el 20 d’abril”. Pel que fa al calendari de la Setmana de la Unitat, Noemí Cortés ha aclarit que “cada comunitat fa les seves pròpies celebracions, des de la llibertat de participar en alguna trobada conjunta”. Ha afegit, en la mateixa línia,

que “és molt important participar en trobades sobretot amb els qui tenim més a prop”. Àngels Arrabal, per la seva bada, ha anunciat “una pregària ecumènica a Badalona organitzada pels carmelites per al dia 21”. Aurel Bunda ha anunciat que els ortodoxos “estan convidats a una pregària en una parròquia catòlica de la zona” del Guinardó.

I pel que fa als materials elaborats, Àngels Arrabal ha dit que “enguany s’ha encarregat l’elaboració del llibret a la comunitat monàstica de Bose, que ha redactat la referència a la creença amb el verb en primera persona del plural, creiem, com s’ensenyava abans el Credo de Nicea”, anomenat nicenoconstantinopolità. Finalment Aurel Bunda ha definit el 2025 com “un any celestial, amb molta benedicció”. I Noemí Cortès ha conclòs que “és fonamental no només tenir aquests materials, que ens apropen i ens ajuden a conèixer l’altre, sinó entendre el qui tenim al costat i pregar tots junts”.

Reflexió i actualitat

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre commemoració a Barcelona, dilluns 13 de gener, pels 35 anys de la Fundació Joan Maragall, creada el 1989 per l'Arquebisbat de Barcelona per bastir ponts entre el cristianisme i la cultura. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Feu el que ell us digui', tema amb què el grup Canta la Teva Fe ens connecta amb la tercera manifestació del Senyor, que es proclama a l'evangeli d'aquest diumenge II durant l'any, la del Miracle a les Noces de Canà: https://www.youtube.com/watch?v=JhHPcKtP90s

Igualment hem compartit uns breus apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: l’estrena de la pel·lícula ‘La Passió de Sant Fructuós’ diumenge 19 de gener al teatre Tarragona a les 5 i a les 7 de la tarda, un documental sobre sensellarisme a partir de l’experiència de diversos voluntaris de Càritas Catalunya i que s’estrena dimarts 21 als cinemes Girona de Barcelona, la celebració de la Jornada d’Infància Missionera de diumenge 19 amb el lema ‘Comparteixo el que tinc’ i la quarta convocatòria del Premi Abat Marcet al millor llibre religiós en llengua catalana. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).

Programas

Último boletín

02:00H | 19 ENE 2025 | BOLETÍN