el mirall

El Mirall presenta la IX Setmana de la Bíblia i reivindica la figura de Sant Ramon de Penyafort

Hi intervenen Jaume Balateu, secretari de l’Associació Bíblica de Catalunya, i l’advocat Xavier Puigdollers, president de l’entitat que promou la devoció al patró dels juristes

Redacción COPE Cataluña

Barcelona - Publicado el

6 min lectura

      
      
             
      

Ignasi Miranda / Montse Roset

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 24 de gener sobre la IX Setmana de la Bíblia, que se celebra a Catalunya del 26 de gener a l’1 de febrer amb el lema “Confio en la teva paraula” (Salm 119), i sobre la figura de Sant Ramon de Penyafort, patró dels advocats i dels juristes, per fer ressonar les celebracions que van tenir com a punt de partida la festa del 7 de gener passat. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Jaume Balateu, secretari de l’Associació Bíblica de Catalunya, i Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort. Balateu ha explicat que “tot va començar el 2016, quan el Papa Francesc va instar a celebrar un diumenge cada any dedicat a la Paraula i, al cap d’uns anys, va establir que la jornada fos el diumenge III durant l’any”. El biblista ha subratllat que “a Catalunya es va respondre de seguida a la crida, seguint també Pau VI, que ja exhortava a treballar per comprendre la Sagrada Escriptura”.

Jaume Balateu ha dit que la dimensió litúrgica, per exemple amb l’entronització dels textos bíblics a l’inici de les celebracions eucarístiques, “està agafant més volada, com també el fet que cada vegada més gent porta una Bíblia de butxaca o té la litúrgia de les hores al mòbil”. Igualment ha afegit que “no n’hi ha prou amb una setmana, sinó que ha de ser tot l’any”, i que “és bo que a les parròquies i comunitats hi hagi grups de lectura de la bíblia i de promoció de la Lectio Divina, entre altres coses”. El secretari de l’Associació Bíblica de Catalunya ha animat els oients a visitar el web www.setmanadelabiblia.cat, on es poden trobar “totes les activitats per diòcesis”. Ha posat com a exemples “una visita a la Sagrada Família de Barcelona, símbol d’esperança, i unes portes obertes al Museu Bíblic Tarraconense, a Tarragona”. Com a gran novetat, ha presentat “la visita a uns fons de papirs, tant a Barcelona com a Montserrat, tot i que es fan actes a tot arreu, per exemple a Reus, Vilafranca del Penedès, Sabadell o Lleida, entre altres pobles i ciutats”. Balateu ha assegurat que “la Setmana de la Bíblia pretén que els actes no siguin d’un dia i prou, perquè s’intenta que la Paraula sigui viva i es va treballant dia rere dia durant tot l’any”.

El biblista, en un altre moment, ha comentat que “la Setmana de la Bíblia està connectada amb la de la Unitat dels Cristians, encara que no coincideixi aquest any en cap dia, perquè és el calendari litúrgic el que mana”. Balateu ha destacat que “les activitats van creixent en nombre i en diòcesis, encara que sigui a poc a poc”. Sobre la importància de llegir la Bíblia, el secretari de l’Associació Bíblica ha exaltat el lema, “Confio en la teva paraula”, que “en realitat es refereix a esperar i, per tant, tenir esperança com va fer el Centurió perquè fos guarit el

seu germà o Pere quan va fer cas a Jesús quan va demanar-li que calés les xarxes després d’una nit en què no havia pescat res”. Jaume Balateu ha conclòs que “la lectura de la Paraula, que és la demostració que hi confiem, es pot fer a casa, a nivell de comunitat o de manera individual”, i ha recordat que “la Litúrgia de les Hores va molt bé, perquè té lectures i ajuda a alimentar l’esperança i confiar en Déu, fins i tot de vegades retraient-li el seu silenci”.

Els advocats i els juristes veneren el seu patró

      
             
      

A la segona part del col·loqui, l’advocat Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort, ha explicat que la celebració del 7 de gener “és una bona forma de començar l’any, amb l’Eucaristia a les 9 del matí per venerar la tomba del patró, amb la participació d’advocats, jutges, professors universitaris i altres”. Ha comentat també que “la trobada fomenta el diàleg i l’intercanvi de parers sobre allò que cal fer amb la professió”. Del sant, que va viure 95 anys, Puigdollers ha dit que “va ser el primer gran català universal, perquè va col·laborar molt intensament amb dues figures de gran protagonisme: el papa Gregori IX, del qual va ser confessor i assessor, i el rei Jaume I, comte de Barcelona i rei d’Aragó, corona que era la nació més important del món com va dir Pau Casals en el seu discurs a l’ONU”.

Xavier Puigdollers ha situat en la vida de Ramon de Penyafort “una problemàtica que també es dona ara, com és el diàleg o no entre el món musulmà, el judaisme i el cristianisme de l’època”. L’advocat ha assegurat que “la importància del sant es troba en l’actitud d’escoltar la persona i veure en ella la seva identitat per impulsar el diàleg”. Igualment ha reivindicat “la pregària pels juristes i els advocats, perquè puguin viure amb tranquil·litat i perquè la seva funció sigui de diàleg, d’acollida i de trobar solucions, perquè la llei ha d’estar al servei de la persona, no pas a la inversa”. El president de l’entitat de devots al patró dels advocats ha apuntat que els lletrats pertanyen a “l’única professió que s’examina constantment perquè, quan defensen algú en un procediment, s’enfronten a una altra persona que mostra una altra visió diferent, totes dues legítimes”. Ha anunciat que, per recordar els difunts de l’últim any, “l’Eucaristia que organitza el Col·legi d’Advocats serà el 14 de març a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona i la cerimònia civil, a la seu del mateix col·legi”.

Reflexió i actualitat

      
             
      

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre unes paraules esperançadores de l'arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d'Urgell, que participa aquests dies en una important trobada de bisbes del món a Terra Santa. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'L'Esperit del Senyor', sobre el Déu invocat per Jesús quan va iniciar la seva vida pública, per ambientar aquest diumenge III durant l'any, també el Diumenge de la Paraula: https://www.youtube.com/watch?v=I5r36_gqftY

Igualment hem compartit uns breus apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: la recent publicació d'un llibre del benedictí Bernabé Dalmau titulat “La reforma litúrgica a Montserrat, Apunts per a la història"(Publicacions de l’Abadia de Montserrat), la presentació ara fa uns dies d'un nou sender circular pel massis de Montserrat homologat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el nomenament de Roser Caminal com a nova priora i administradora del monestir i del santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós, vinculat a Sant Pere de les Puel·les des de la seva fundació ara fa 50 anys. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).