CURIOSITATS
El curiós origen del terme "carné"
El terme "carnet", la qual ens va arribar des del francès "carnet" i que feia referència a un petit quadern de butxaca.
Madrid - Publicado el - Actualizado
1 min lectura
Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.
Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.
Aquestes són les curiositats escollides per avui:
-El curiós origen del terme carnet
el término ‘carné’, la cual nos llegó desde el francés ‘carnet’ y que hacía referencia a un pequeño cuaderno de bolsillo que solía llevarse encima para realizar apuntes. Este cuaderno no era más que una hoja con cuatro pliegues.
El idioma francés recibió el vocablo desde el latín ‘quaternio’ (cuaderno) y éste de ‘quater’ (cuatro veces).
-El curiós motiu de cridar ‘pulóver’ a una certa mena de suèter
El terme pulóver és la castellanització de l'anglès ‘pullover’ (moltes persones utilitzen aquest vocable també en espanyol) i aquesta denominació es va formar arran de l'expressió anglosaxona ‘to pull over’, el significat literal de la qual era ‘tirar des de dalt’.
-Quin és l'origen de l'expressió ‘Donar canya’?
Al·lusió a un càstig físic (pegar o colpejar).
I aquest precisament aquesta última accepció la que va donar origen a la locució, pel fet que antigament s'utilitzaven uns assots o vares realitzades amb les branques de la planta coneguda com ‘cañaheja’.
Aquestes branques servien per a assotar al bestiar o cavalleries.
Escolta com l'Alfred López ens ho explica a l'àudio.