Madrid - Publicado el - Actualizado
2 min lectura
Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.
Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.
Aquestes són les curiositats escollides per avui:
-D'on sorgeix l'expressió ‘Canviar d'aires’?
La locució va sorgir de la recomanació que, antigament, els metges feien als seus pacients, als qui aconsellaven que, davant una afecció, canviessin de lloc de residència (ja fos permanentment o per un període concret de temps), a causa de la creença existent que la majoria de malalties es transmetien per l'aire i aquest, davant una pandèmia, quedava contaminat.
-D'on sorgeix l'expressió ‘Ni llevo ni poso rei’?
Antigament la locució portava un petit afegitó que, amb el temps, va deixar de dir-se i a l'origen es pronunciava en la forma ‘Ni llevo ni poso rei, però ajudo al meu senyor’ en el qual el seu significat variava una mica, pel fet que significava que algú no volia posicionar-se en un assumpte però havia de fer-lo cap a aquell que li pagava o havia contractat els seus serveis.
-L'origen de l'expressió ‘Ficar a algú en corriol’?
Aquesta locució s'origina en els ambients rurals en els quals un pastor o transhumant havia de traslladar el ramat o bestiar d'una manera estricta i vigilant, evitant que cap dels animals s'esgarriés (abandonés el grup i sortís del camí) i no pasturessin en aquells terrenys delimitats o camps sembrats.
E$scolta com l'Alfred López ens ho explica a làudio.