DESCONNEXIÓ LOCAL

El Mirall dona a conèixer projectes de Mans Unides a l’Índia i un informe de la Fundació Pere Tarrés

Hi intervenen Mireia Angerri, presidenta delegada de l’ONG catòlica a Barcelona, i Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de l’entitat educativa eclesial

El Mirall dona a conèixer projectes de Mans Unides a l’Índia i un informe de la Fundació Pere Tarrés
00:00

Ignasi Miranda

Publicado el

6 min lectura

Ignasi Miranda / Montse Roset

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 25 d’octubre sobre una recent estada de Mans Unides Barcelona a l’Índia, on ha conegut diversos projectes sostinguts per l’ONG, i sobre un recent informe de la Fundació Pere Tarrés dedicat a la salut mental. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Mireia Angerri, presidenta delegada de Mans Unides a Barcelona (que ha estat recentment a l'Índia), i Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de la Fundació Pere Tarrés. Angerri ha explicat que “ha estat un viatge molt interessant, molt transformador, perquè les participants han pogut ser testimonis dels resultats dels projectes que Mans Unides porta a tot el món”. La representant diocesana ha recordat que “l’Índia és ara el país més poblat del planeta, amb més de 1.400 milions d’habitants, i l’entitat gestiona més d’un centenar de projectes”.

La presidenta delegada de Mans Unides ha destacat “la situació d’Utar Pradesh, on el grup de delegades va ser-hi, un estat amb 250 milions d’habitants i on les castes baixes descarten els seus membres i els priven de drets”. Ha qualificat també de “terrible el fet que hi hagi fins i tot descastats, persones tractades públicament com si no existeixin”. Mireia Angerri ha comentat que “els programes són sobretot d’educació i d’empoderament”. Sobre les contraparts o entitats sòcies, ha destacat que, “en aquest viatge de feina, les participants coneixen com són les societats ajudades per Mans Unides”, i ha revelat que van visitar “15 projectes i 6 socis locals”. D’altra banda, Angerri ha lamentat que “el president actual de l’Índia, que és extremista, veu amb recel l’obra social dels cristians, tot i que es compromet amb les persones i amb les comunitats sobretot des de l'educació i la formació, i no entra en l’evangelització”.

En un altre moment, Mireia Angerri ha comentat que “l’India sorprèn molt, en positiu i en negatiu, perquè és un país amb una gran desigualtat, amb pocs rics i una immensa majoria de pobres”. S’ha mostra també “colpida per les dones de l’Índia, que ja sempre estan al final de la llista en qualsevol casta, però és que, a més, n’hi ha moltes que viuen descastades”. Ha revelat, en aquest context, que “moltes dones són ajudades agrupades en federacions, a través de les quals aprenen l’ofici, per exemple de manufacturar, de cosir o altres, sempre tenint en la ment la prioritat d’estalviar per cobrir l’educació especialment de les filles”. La presidenta delegada de Mans Unides de Barcelona ha subratllat que les companyes i ella van visitar “quatre estats diferents, entre ells Varanasi i Utar Pradesh, però també Delhi, on moltes persones malviuen pels carrers”. També ha dit que l’equip “va visitar una de les cases de la Mare Teresa de Calcuta, per exemple presents en una casa d’infermeria”.

Finalment Mireia Angerri ha anunciat “un concert del grup G de Gospel a les 18.00h del 17 de novembre a l’església de Sant Jaume de Barcelona, a benefici d’un projecte de l’Índia, i un altre el 22 de novembre a la Cripta de la Sagrada Família”. Tot es fa dins la campanya 2024 de l’ONG catòlica, centrada aquest any en l’emergència climàtica. La delegada de Barcelona ha anunciat, a més, “l’organització de mercats d’Advent a partir de l’1 de desembre, començant per Pedralbes”.

La salut mental a l’educació de nens i joves

A la segona part del col·loqui, Rafael Ruiz de Gauna ha parlat d’un informe fet públic recentment per la Fundació Pere Tarrés, segons el qual el 14,1 per cent del nens i joves que es beneficien dels seus centres socioeducatius tenen problemes de salut mental. Ha explicat que “aquests infants són normalment derivats de Serveis Socials, motiu pel qual ja tenen un seguiment per la seva alta vulnerabilitat, però el seu patiment també es reflecteix en salut mental o en problemes de neurodesenvolupament”. Ruiz de Gauna ha apuntat, però, que “la xifra podria ser del doble, fet que es corrobora des de dues dimensions: el fet que surten més nens que nenes, quan és a l’inrevés en la població general, i que surten molts petits quan els problemes mentals apareixen normalment a l’adolescència”.

El director adjunt de la Fundació Pere Tarrés ha comentat, a més, que l’entitat “posa, sempre que pot, psicòlegs perquè supleixin els límits de l’Administració pública, perquè sovint els infants no reben l’atenció que necessiten, i els cobrim sovint amb donatius”. Rafael Ruiz de Gauna ha afegit que “es demana ajuda perquè els psicòlegs ajudin a pal·liar la salut mental d’aquests nens i nenes”. Ha presentat igualment “una campanya, ‘Actua per la salut mental’, per actuar contra la salut mental, amb ajuda, perquè el patiment d’infants i joves, sovint provocat pels ambients de precarietat laboral o dificultats d’accés a l’habitatge, es cronifiquen i fan que requereixin l’atenció psicològica que necessiten”. Els centres socioeducatius, segons ha explicat Ruiz de Gauna, “són uns 40 llocs on es detecten de manera especial aquests problemes psicològics”.

Reflexió i actualitat

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre la campanya de tardor de 40 Dies per la Vida a Barcelona, on es prepara una vetlla d'adoració nocturna per a la matinada de l'1 de novembre i la Missa final diumenge 3, les dues convocatòries a la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Senyor, us necessito', un tema amb què el grup Worship.cat, versionant en català el tema original de Matt Maher, ens ambienta la Paraula de Déu d'aquest diumenge XXX durant l'any, amb el guariment del cec Bartimeu quan demana a Jesús que s'apiadi d'ell: https://www.youtube.com/watch?v=z4Ou-_6M3vY

Igualment hem compartit uns apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: la inauguració d'un espai a Montserrat per acollir exposicions externes dins el mil·lenari del monestir, un pelegrinatge que 22 persones fan aquesta setmana de Montserrat a Lleida seguint el Camí Ignasià i els exercicis espirituals, la presentació aquest diumenge a les 12.30h al Milà (Alt Camp) d’un tríptic divulgatiu amb què veïns d'aquest poble i de localitats properes podran descobrir els secrets millor guardats de la façana de l’església parroquial de Santa Úrsula, la celebració dissabte 19 d'octubre de la Jornada Diocesana de Tortosa al seminari de la ciutat amb 700 participants i un berenar solidari celebrat diumenge 20 a Tàrrega amb 1.242 euros recaptats a benefici de Mans Unides. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

12:00H | 25 OCT 2024 | BOLETÍN